dlridings.net

Tankar och huggskott om foto

Payday loans

January 25, 2009

LUG print exchange

Filed under: Fotografi,Nikon SP,Vardagen — at 12:19 pm

Jag deltar i Leica Users’ Group’s “print exchange”. Det började med att vi skulle jämföra olika tekniker för kopior, men det övergav vi snabbt och vi byter bilder med varandra bara.

För ett par år sedan fick jag utmärkta resultat genom att använda Epson C86 tillsammans med MIS Associates’ pigmentbläck (bara svart och grader av grått). Men så smångingom klappade skrivaren ihop, efter flera hundra bilder och nästan samtidigt fick Epson igenom en monopol på bläck och slog ut andra leverantörer.

Men nu har jag en Epson Stylus Pro 3800 och de har tydligen lyssnat på kritiken. Det gick nämligen inte att få bra svart-vita utskrifter. Men var hänvisad till olika tredjeparts program som Quadtone RIP eller liknande. Det stämmer inte längre med 3800:an.

Den här bilden togs för över 30 år sedan. Jag skannade in negativet med en Nikon LS-5000 och skrev ut den på Ilford Gallerie Smooth Gloss. Att jag valde just den här bilden beror på att jag har en gammal kopia från 70 talet av samma bild på min favorit kombination: Agfa Portriga Rapid tonad i selen. Det är det resultatet jag har eftersträvat med digitala utskrifter. Att jag valde Ilford Gallerie Smooth Glossy hänger ihop med att det var det jag hade hemma i tillräckligt stor mängd för att delta i utbytet.

När jag arbetade i St. Louis åkte jag alltid bus fram och tillbaka till jobbet. Bilden togs under en sådan resa.

St. Louis

Den togs med en Nikon mätsökarkamera (SP) laddad med Ilford HP4.

January 19, 2009

PAW 2009-03

Filed under: Fotografi,PAW 2009,Pentax *ist DL — at 9:06 am

Jean är en gammal vän till familjen. Vi går tillbaka längre än familjen, faktiskt. Ewa, Jean och jag träffades på en kibbutz i Israel för snart 33 år sedan.

Jean is an old family friend. In fact, our friendship predates the family. Ewa, Jean and I all met on a kibbutz in Israel about 33 years ago.

Jean

Jean and Ewa

Det finns flera bilder från Lysekil i skokartongen.

There are more shots in the shoebox.

Färjan till Lysekil

The coast at Lysekil

More coast

Small boats

2009 – 02

Filed under: Fotografi,PAW 2009,Rolleicord V — at 8:53 am

Mads är en vän från Helsingør. Vi känner varandra från en epostlista, LUG (Leica Users’ Group) och bor så pass nära att vi kan träffas. Ibland har jag vägen förbi när jag åker till Odense och ibland bestämmer vi oss för att träffas halvvägs. Varberg blev det.

Mads is a friend from Helsingør. We got to know each other through the LUG (Leica Users’ Group) and live close enough that we can meet. Somethings I pass by when I am on my way to Odense and other times we simply decide to make an effort and meet half-way. Varbarg this time.

Mads i Varberg

Han hade sin Iskra med sig och det är inget man laddar på stående fot (bokstavligen).

He had his Iskra with him and it is nothing you load on the fly.

Mads loading his Iskra

Det var kallt, mycket kallt. Så nära havet blåser det och luftfuktigheten tränger igenom allt.

It was cold, very cold. That close to the sea the wind whips you and the humidity seeps through everything.

Varberg

Mads

Varberg

January 5, 2009

2009

Filed under: Elmar,Fotografi,Leica IIIf,Leica M2,PAW 2008,PAW 2009 — at 10:52 am

Efter en absurd, kafkaliknande, uppgörelse med ett gäng svinbönder i Randers, Danmark, har jag lyckats få arbetsro igen. Jag har flyttat dlridings.net till Oderland i Kungsbacka. Jag har anlitat Oderland i ett par år, lika länge som Danhost i Randers. Skillnaden är som natt och dag där Oderland står helt för sig själv vad gäller kvalitet och service. dlridings.net har alltså flyttats, men det ska inte märkas, hoppas jag. Det var aldrig något att klaga på Danhosts tekniska tjänster, men människorna bakom förstärker den nya bilden omvärlden har fått av Danmark, tyvärr.

Vi håller på med att lämna den mörka årstiden. Jag lämnade USA en gång i tiden av flera skäl, men ett av dem var att jag inte trivdes med de extrema årstiderna: varmt, mycket varmt med hög luftfuktighet på sommaren och kallt, mycket kallt med hög luftfuktighet (som kunde lika gärna frysa till ett sken av is över allt som inte var inomhus) på vintern. Och vad flyttade jag till? Extrema skillnader mellan ljusa och mörka årstider. Kallt blir det här i Sverige också, men här på västkusten blir det aldrig lika kallt som St. Louis eller Chicago.

Men fotografi bygger på ljus. I många år kom jag inte ens igång här uppe i norden. På vintern kunde det vara 1/60 @ 2.8 vid EI 1600 mitt på dagen och på sommaren var det lika extremt åt andra hållet. Men jag är svensk nu. Jag kan leva med det (jag är svensk och försöker övertala mig om att jag kan leve med det, åtminstone).

Jag åker tåg mycket och ofta. Man träffar inte många människor i norden i bästa fall. På vintern, träffar man ännu mindre.

Odense Station

Köpenhamns järnvägsstation har varit en mycket imponerande byggnad … som nu är fullständigt våldtagen av ett innanmäte som närmast kan beskrivas som ett kiosklandskap. Jag försöker vända den sidan ryggen.

Köpenhamn 1

Folk skyndar fram (och aldrig tillbaka), stannar, tittar på tidtabellen och ivägen igen.

Köpenhamn 2

Det finns flera bilder från samma plats, fast vid olika tidpunkter i galleriet. Ett par av de senare som jag tycker om togs lite tidigare på dagen:

Köpenhamn 3

Att döma av det stora hallå som danskarna gör av huvudbonader och icke-danskhet (danskhet är viktig i Danmark; man kan läsa pseudoseriösa artiklar om det i mainstream dagstidningar varje vecka) så skulle man tro att landet översvämmades av personer som saknar danskhet. I själva verket finns det inte många utlänningar i Danmark. Man reagerar lite när man ser några.

Danskhet och ikke

Men det blir ljusare!

Rebecca
.

Men också inte … Ole försvann 30/12.

Olle

Alla togs med mekaniska kameror (Leica M2 eller Leica IIIf).

Galleriet för november och december.

January 28, 2008

2008 PAW 4

Filed under: Fotografi,PAW 2008 — at 8:45 pm

Där jag arbetar, eller på en av arbetsplatserna, finns det en ordning: OTF, “on the fly”. De anställda bidrar med en summa varje månad och arbetsgivaren mer än matchar den. Några gånger om året ordnar man en aktivitet, utekväll eller något på dagen. Avdelningarna turas om ansvaret.

Utvecklingsavdelning fick utstå mycket kritik när den genomförde sommarfesten, en resa till Legoland. Många andra (nästan alla kvinnor) vill ha något med dans.

Nu var det konsulentavdelningens tur och de tyckte att utvecklarna behövde danslektioner, “linedance”:

Efteråt gick vi till Carlslunds, vars specialitet är “äggkaka”. I stora drag handlar det om en omelett i en gjutjärnsstekpanna (ca 5 cm tjock) varsamt dekorerad med ett kilo fläsk och svål.

De andra bilderna från veckan kommer från hållplatser (buss- och tåg-) och bilder på Ewa, hemma.

Lindomestation, Leica M3, 50 Summicron

Korsvägen, Leica M3, 50 Summicron

Ewa, Bessa T, Color-Skopar 35/2.5 @ 2.5

Ewa, Leica IIIc, Industar-26 @ 2.8

Ewa, Leica IIIc, Industar-50 @ 3.5, liknar en 50/3.5 Elmar fast den håller sig till en ren Tessar-typ

Filmen var Kodak Tmax400 framkallad i D76 1:1

January 21, 2008

2008 PAW 3

Filed under: Fotografi,PAW 2008 — at 11:54 am

Varken hon eller jag röker, men det kändes helt rätt vid tillfället:

Annars har jag inte gjort mycket med foto under veckan. Det finns flera andra deadlines som rader upp sig och tar ganska mycket tid i anspråk.

En släkting på Ewas sida vill sälja sina M3:or. Hon har ett par stycken men har nyligen köpt en Nikon D80 och är nöjd med den Jag är också nöjd med den, så jag blir inte förvånad.

Jag fick låna hem dem för att testa.

Den först är av Rebecca i köket. 1/60 @ 2.0

Jag ville också se hur den gamla, ursprunliga, Summicron klarade sig i motljus. Ewa tyckte kanske att jag skulle göra större nytta om jag ägnade mig åt lampan från IKEA.

Jag är inte helt nöjd, men en del beror på Tmax400. Jag får inte den filmen att uppföra sig som jag vill tillsammans med Xtol. Jag kommer nog att gå tillbaka till Fomapan.

January 18, 2008

Kulturkrock

Filed under: Fotografi,Malawi,PAW 2007 — at 12:37 pm

Hon bodde i den tättbefolkade förorten till Blantyre. Den sista månaden hade hon fått tillbringa med morbrodern i Zomba. Vi körde hem henne och hon bad enträget sin morbror att få mamman att låta henne stanna längre.

Hemkomsten

Besvärat förklarade mamman att det inte gick. Pappan ville att hon skulle komma hem nu.

Avslag

Besvärat, därför att hon själv visste att det bröt mot kutymen. Morbrodern utöver en större auktoritet över familjens barn än den biologiska fadern. Det är så det fungerar i ett matriarkat.

En pinsam stund följde. Det handlade om en konflikt mellan traditionella och moderna värderingar och som universitetslektor tillhörde han bägge.

Innerst inne tyckte han inte att det var skäl nog.

Flickan blev förkrossad.

Pinsamt

December 12, 2007

Porträtt från Malawi

Filed under: Fotografi,Malawi,porträtt — at 11:06 am

En pojke vid sjön Malawi
En pojke vid sjön i Malawi. M3 90/4 Elmar

Malawi
Vid Malawisjön. M3 90/4 Elmar

Malawi
Vid Malawisjön. M3 90/4 Elmar

October 21, 2007

Bessa T och 35/2.5 Color-Skopar

Filed under: Fotografi — at 6:54 pm

Min fru, dotter och jag tog en tur till Varberg, ca 40 minuter söder.

Varberg har länge haft en ovanligt kompetent fotoaffär. Rätt som det är hittar man batterigrepp för en Nikon F90X, kemikalier, fotopapper och annat smått och gott. Sigmaobjektiv har man oftast kunnat köpa över disken istället för att beställa postorder.

Det blir mindre, förstås, allteftersom digitalfoto tar över. Men Björns Foto och Video, mitt i affärsstråket, är alltid värt ett besök.

Den här gången fanns en Cosina/Voigtländer Bessa T tillsammans med en Color-Skopar 35/2.5. Priset: 1.500 SEK. Det är ju halva priset av objektivet allena.

Jag köpte det.

Jag har alltid hört bra saker om 35:an och det stämde. Objektivet är, vid motsvarande bländare, precis lika bra som min 35/2.0 Summicron från sjuttiotalet. Cosinaobjektivet har inte 2.0, men …

Den här bilden är inte den skarpaste. Jag hade Fomapan 200 (som jag exponerar som 100) så bländaren var vidöppen och slutaren var ganska långsam … 1/30.

Rebecca blundade just när jag tog bilden så ögonfransen är suddig. Men … hellre en hygglig bild än en kemisk skärpa utan innehåll.

Rebecca med Sissi

October 15, 2007

Ute

Filed under: Fotografi,Vardagen — at 3:18 pm

Hösten kommer. Det är fortfarande ljusa dagar innan rasket kommer. Det är befriande med ytor, som på Sandsjöbacka. Här är den delen som är nära Lindome. Ewa och jag tog en promenad …

Sandsjöbacka 1

Sandsjöbacka 2

Jag hade en rulle Fortepan 400 liggande i skåpet. Det är väl en film som ingen kommer att sakna.

Next Page »

Valid XHTML 1.0 Valid CSS 2