dlridings.net

Tankar och huggskott om foto

Payday loans

September 10, 2011

Film igen

Filed under: Vardagen — at 5:39 am

Jag har försökt, verkligen försökt, att bli vän med digital. Jag tar många bilder, men det har hittills inte hänt att jag har tagit en bild och hör, “ja”.

Det blir bilder. Det blir att sätta sig in i Lightroom (utmärkt) och Aperture (utmärkt). Dessa är bra, om, om man tar bilder digitalt. Av förståeliga skäl är de anspassade till digitala kameror och digitala kameror har bara några få dammfläckar på sensorn, och alltid i samma plats. Att skanna in ett negativ och försöka få bort allt damm är egentligen inte möjligt. Är man en representant för Adobe eller Apple kan man säkert argumentera motsatsen, men Photoshop är så mycket bättre och Gimp “går”.

Så jag loggade på eBay, sökte upp cupog och beställde en Kiev 4a. Ok, ok, jag har en Kiev 4a. Jag har faktiskt flera. Men man kan inte ha för många kameror från FSU (former Soviet Union). Hur många man än har, så finns det något fel med någon av dem. Man måste hitta en med fel man kan leva med.

In med 400tx och över axeln.

11v32-1

June 10, 2011

Våren

Filed under: Vardagen — at 6:35 am

Jag har tagit bilder, men jag har oftast lagt upp dem där de hör hemma istället för en plats med fokus på just mig. Jag fick en ny/gammal kamera i december, en Rolleiflex MX med en Opton-Tessar, en av de som kom efter kriget med tillhörande slarv med Zeiss delades upp i öst och väst (slarvet hörde hemma i väst, inte öst).

Det är våren som drar …

Trädgården 1

Ljuset ser speciellt ut, tycker jag, i kvällningen.

Trädgården 2

Veckan innan var jag på konferens i Lund (NFL: Nordisk förening för lexikografi).

Lund 1

Lund 2

August 3, 2010

LUG Print Exchange

Filed under: Vardagen — at 9:11 am

Den här gången var temat “transportation”. Jag har svårt att producera för ett godtyckligt tema, men jag hade ett antal från förrut som passade. Jag har rest mycket de sista åren.

Copenhagen central station

Köpenhamn

Upphittad katt, Lindome

Filed under: Vardagen — at 8:51 am

Upphittad katt i Lindome

Han är hungrig och snäll.

January 25, 2009

LUG print exchange

Filed under: Fotografi,Nikon SP,Vardagen — at 12:19 pm

Jag deltar i Leica Users’ Group’s “print exchange”. Det började med att vi skulle jämföra olika tekniker för kopior, men det övergav vi snabbt och vi byter bilder med varandra bara.

För ett par år sedan fick jag utmärkta resultat genom att använda Epson C86 tillsammans med MIS Associates’ pigmentbläck (bara svart och grader av grått). Men så smångingom klappade skrivaren ihop, efter flera hundra bilder och nästan samtidigt fick Epson igenom en monopol på bläck och slog ut andra leverantörer.

Men nu har jag en Epson Stylus Pro 3800 och de har tydligen lyssnat på kritiken. Det gick nämligen inte att få bra svart-vita utskrifter. Men var hänvisad till olika tredjeparts program som Quadtone RIP eller liknande. Det stämmer inte längre med 3800:an.

Den här bilden togs för över 30 år sedan. Jag skannade in negativet med en Nikon LS-5000 och skrev ut den på Ilford Gallerie Smooth Gloss. Att jag valde just den här bilden beror på att jag har en gammal kopia från 70 talet av samma bild på min favorit kombination: Agfa Portriga Rapid tonad i selen. Det är det resultatet jag har eftersträvat med digitala utskrifter. Att jag valde Ilford Gallerie Smooth Glossy hänger ihop med att det var det jag hade hemma i tillräckligt stor mängd för att delta i utbytet.

När jag arbetade i St. Louis åkte jag alltid bus fram och tillbaka till jobbet. Bilden togs under en sådan resa.

St. Louis

Den togs med en Nikon mätsökarkamera (SP) laddad med Ilford HP4.

June 30, 2008

FRA-lagen: protestbrev

Filed under: Vardagen — at 2:16 pm

Via Expressen kan du skicka in ett protestbrev till alla ledamöter som röstade för lagen:

Ok. Expressen har stängt ner tjänsten.

Men om du fortfarande vill ha ett lätt sätt att skriva till alla 141 som röstade “ja”, kan du följa den här länken:

Länk till alla ja-sägares epostadress

När du har kommit till sidan kan du antingen klicka på länken varvid ditt epostprogram öppnas och du kan skriva ditt eget brev. Brevet kommer från dig, inte från någon annan som i Expressens fall.

Du kan också höger-klicka på länken och “Save email address as…” och spara alla epostadresserna i din adressbok för att kunna använda senare.

Hoppas det hjälper.

June 28, 2008

FRA:s bakgrund

Filed under: Vardagen — at 9:00 am

Dagens (28/6-2008) New York Times:

— quote —
U.S. and Europe Near Agreement on Private Data

Published: June 28, 2008

WASHINGTON — The United States and the European Union are nearing completion of an agreement allowing law enforcement and security agencies to obtain private information — like credit card transactions, travel histories and Internet browsing habits — about people on the other side of the Atlantic Ocean.

Länken, om man nu kan läsa den utan att logga in.

US och EU nära en överenskommelse

June 19, 2008

FRA-lagen och kryptering

Filed under: Vardagen — at 7:05 am

Så, det har hänt. Det är en medborglig plikt, tycker jag, att försvåra FRA:s arbete. Att kryptera epost är ett sätt och det finns några månader för att blir vän med tekniken.

Anvisningar på svenska

Om man använder Thunderbird så kan man:

1) Installera GnuPG: GnuPG Om länken blir gammal, så gå direkt till GnuPG Project

2) Installera enigmail i Thunderbird. Det finns som en “Add-on” som du kan söka under “Tools” menyn. (Jag använder den engelska versionen av Thunderbird och är osäker på de svenska översättningarna.)

3) Starta om Thunderbird

4) Skapa nycklar: OpenPG -> Key Management -> Generate

  • Glöm inte din “passphrase” (det kan vara mer än ett ord). Metoden är säker och om du glömmer din passphrase är det lika svårt (omöjligt) för dig att knäcka nyckeln som det är för FRA.

5) Skicka den publika nyckeln till vänner och bekanta

  1. OpenPGP -> Key Management
  2. Markera din nyckel
  3. File -> Send Public Keys by Email

När någon vill skicka brev till dig, använder de din publika nyckel för att kryptera brevet. Det är bara du som kan läsa brevet genom att använda din privata nyckel.

Du kan sprida din publika nyckel hur du vill. Den används bara för att kryptera post som ska komma till dig, inte för att öppna post som du har kyrpterat och skickat till andra.

Helt klart, de flesta av oss har inget att gömma. Men för dens skull är vi inte bekväm med tanken att Posten, till exempel, öppnar och läser våra brev först även om det inte står något märkligt i dem.

Skicka krypterat brev över gränsen då och då. De kommer att nappas upp och vi kommer att slösa med FRA:s tid. Om många gör det, kommer vi att slå ut deras system.

NB: Om du läser detta, har du lämnat Sveriges gränser. Du vet väl vad det betyder?

Annat

October 15, 2007

Ute

Filed under: Fotografi,Vardagen — at 3:18 pm

Hösten kommer. Det är fortfarande ljusa dagar innan rasket kommer. Det är befriande med ytor, som på Sandsjöbacka. Här är den delen som är nära Lindome. Ewa och jag tog en promenad …

Sandsjöbacka 1

Sandsjöbacka 2

Jag hade en rulle Fortepan 400 liggande i skåpet. Det är väl en film som ingen kommer att sakna.

October 7, 2007

2007 PAW 40

Filed under: Fotografi,PAW 2007,Vardagen — at 10:23 am

Många av mina bilder kommer till på promenader till och från kontoret eller stationer. I Odense är det ovanligt många som joggar (eller rent av springer) runt i Hunderrupsskov. Man kan ta en bana längs ån eller kors och tvärs genom skogen. Detta togs på kvällen. Jag ser det på hur ljuset faller.

Odense, Huderupsskov

Jag använder fortfarande en Kiev 4a efter att ha blivit av med en Leica CL för ett par veckor sedan. Denna togs med en Kiev 4a från 1970 och en Jupiter-12 från början av 60-talet. Filmen var 400Tmax framkallad i HC110 enligt Kodaks rekommendationer (6 minuter).

Det finns lite mer från veckan i veckans skokartong.

Next Page »

Valid XHTML 1.0 Valid CSS 2