dlridings.net

Tankar och huggskott om foto

Payday loans

October 21, 2007

Bessa T och 35/2.5 Color-Skopar

Filed under: Fotografi — at 6:54 pm

Min fru, dotter och jag tog en tur till Varberg, ca 40 minuter söder.

Varberg har länge haft en ovanligt kompetent fotoaffär. Rätt som det är hittar man batterigrepp för en Nikon F90X, kemikalier, fotopapper och annat smått och gott. Sigmaobjektiv har man oftast kunnat köpa över disken istället för att beställa postorder.

Det blir mindre, förstås, allteftersom digitalfoto tar över. Men Björns Foto och Video, mitt i affärsstråket, är alltid värt ett besök.

Den här gången fanns en Cosina/Voigtländer Bessa T tillsammans med en Color-Skopar 35/2.5. Priset: 1.500 SEK. Det är ju halva priset av objektivet allena.

Jag köpte det.

Jag har alltid hört bra saker om 35:an och det stämde. Objektivet är, vid motsvarande bländare, precis lika bra som min 35/2.0 Summicron från sjuttiotalet. Cosinaobjektivet har inte 2.0, men …

Den här bilden är inte den skarpaste. Jag hade Fomapan 200 (som jag exponerar som 100) så bländaren var vidöppen och slutaren var ganska långsam … 1/30.

Rebecca blundade just när jag tog bilden så ögonfransen är suddig. Men … hellre en hygglig bild än en kemisk skärpa utan innehåll.

Rebecca med Sissi

2 Comments »

 1. Grattis till fyndet, Daniel! Det var ju ett riktigt kap. Jag har själv Color-Skoparn till min Bessa R och trivs riktigt bra. Möjligen lite väl kontrastrik för min smak, men det är det lilla…

  Förresten, det skulle vara roligt att höra lite om hur du skannar in dina negativ. Jag har länge beundrat kvaliteten på det du lägger ut, en fantastisk tonalitet inte minst på dina mellanformatsbilder.

  Själv har jag precis tagit mina första stapplande steg med skannandet, jag har tyvärr bara haft råd med en flatbädd (Canon 8600f tror jag den heter) och testat småbildsnegativ, småbildsdia och mellanformatsnegativ. Jag har en rulle mellanformatsdia i Yashica-Maten som också ska i skannern så småningom. Hur som helst tycker jag att det är svårt att få till det så jag blir nöjd, jag är för oerfaren inom det digitala och det är för många parametrar att hålla reda på, känns det som…

  Comment by Antti — October 22, 2007 @ 2:52 pm

 2. Tack ska du ha, Antti.

  Det var ett tacksamt förslag du gav om att beskriva hur jag skannar. Jag ska ta lite tid på mig och visa steg för steg. Jag är på resa nu så det får vänta lite. Jag vill gärna illustrerar med skärmbilder och liknande.

  Men så mycket kan jag säga. Jag använder Vuescan från Hamrick Software.

  För mellanformat använder jag en äldre Epson flatbäddsskanner. Man kommer långt med det. Somliga har fått bra resultat med småbildsnegativ också, men min är inte så bra (Epson 2450). Det duger till webbsidor (småbildsinkanning) men inte till utskrifter. Mellanformat på samma skanner duger gott till utskrifter också.

  Jag kan rekommenderar Wayne Fulton’s webbsidor: Scanning Basics 101.

  Tack igen! Jag återkommer.

  Comment by daniel — October 22, 2007 @ 6:31 pm

Comments RSS TrackBack URI

Leave a comment

Valid XHTML 1.0 Valid CSS 2