dlridings.net

Tankar och huggskott om foto

Payday loans

September 10, 2011

Film igen

Filed under: Vardagen — at 5:39 am

Jag har försökt, verkligen försökt, att bli vän med digital. Jag tar många bilder, men det har hittills inte hänt att jag har tagit en bild och hör, “ja”.

Det blir bilder. Det blir att sätta sig in i Lightroom (utmärkt) och Aperture (utmärkt). Dessa är bra, om, om man tar bilder digitalt. Av förståeliga skäl är de anspassade till digitala kameror och digitala kameror har bara några få dammfläckar på sensorn, och alltid i samma plats. Att skanna in ett negativ och försöka få bort allt damm är egentligen inte möjligt. Är man en representant för Adobe eller Apple kan man säkert argumentera motsatsen, men Photoshop är så mycket bättre och Gimp “går”.

Så jag loggade på eBay, sökte upp cupog och beställde en Kiev 4a. Ok, ok, jag har en Kiev 4a. Jag har faktiskt flera. Men man kan inte ha för många kameror från FSU (former Soviet Union). Hur många man än har, så finns det något fel med någon av dem. Man måste hitta en med fel man kan leva med.

In med 400tx och över axeln.

11v32-1

June 10, 2011

Våren

Filed under: Vardagen — at 6:35 am

Jag har tagit bilder, men jag har oftast lagt upp dem där de hör hemma istället för en plats med fokus på just mig. Jag fick en ny/gammal kamera i december, en Rolleiflex MX med en Opton-Tessar, en av de som kom efter kriget med tillhörande slarv med Zeiss delades upp i öst och väst (slarvet hörde hemma i väst, inte öst).

Det är våren som drar …

Trädgården 1

Ljuset ser speciellt ut, tycker jag, i kvällningen.

Trädgården 2

Veckan innan var jag på konferens i Lund (NFL: Nordisk förening för lexikografi).

Lund 1

Lund 2

August 3, 2010

LUG Print Exchange

Filed under: Vardagen — at 9:11 am

Den här gången var temat “transportation”. Jag har svårt att producera för ett godtyckligt tema, men jag hade ett antal från förrut som passade. Jag har rest mycket de sista åren.

Copenhagen central station

Köpenhamn

Upphittad katt, Lindome

Filed under: Vardagen — at 8:51 am

Upphittad katt i Lindome

Han är hungrig och snäll.

January 25, 2009

LUG print exchange

Filed under: Fotografi,Nikon SP,Vardagen — at 12:19 pm

Jag deltar i Leica Users’ Group’s “print exchange”. Det började med att vi skulle jämföra olika tekniker för kopior, men det övergav vi snabbt och vi byter bilder med varandra bara.

För ett par år sedan fick jag utmärkta resultat genom att använda Epson C86 tillsammans med MIS Associates’ pigmentbläck (bara svart och grader av grått). Men så smångingom klappade skrivaren ihop, efter flera hundra bilder och nästan samtidigt fick Epson igenom en monopol på bläck och slog ut andra leverantörer.

Men nu har jag en Epson Stylus Pro 3800 och de har tydligen lyssnat på kritiken. Det gick nämligen inte att få bra svart-vita utskrifter. Men var hänvisad till olika tredjeparts program som Quadtone RIP eller liknande. Det stämmer inte längre med 3800:an.

Den här bilden togs för över 30 år sedan. Jag skannade in negativet med en Nikon LS-5000 och skrev ut den på Ilford Gallerie Smooth Gloss. Att jag valde just den här bilden beror på att jag har en gammal kopia från 70 talet av samma bild på min favorit kombination: Agfa Portriga Rapid tonad i selen. Det är det resultatet jag har eftersträvat med digitala utskrifter. Att jag valde Ilford Gallerie Smooth Glossy hänger ihop med att det var det jag hade hemma i tillräckligt stor mängd för att delta i utbytet.

När jag arbetade i St. Louis åkte jag alltid bus fram och tillbaka till jobbet. Bilden togs under en sådan resa.

St. Louis

Den togs med en Nikon mätsökarkamera (SP) laddad med Ilford HP4.

January 19, 2009

PAW 2009-03

Filed under: Fotografi,PAW 2009,Pentax *ist DL — at 9:06 am

Jean är en gammal vän till familjen. Vi går tillbaka längre än familjen, faktiskt. Ewa, Jean och jag träffades på en kibbutz i Israel för snart 33 år sedan.

Jean is an old family friend. In fact, our friendship predates the family. Ewa, Jean and I all met on a kibbutz in Israel about 33 years ago.

Jean

Jean and Ewa

Det finns flera bilder från Lysekil i skokartongen.

There are more shots in the shoebox.

Färjan till Lysekil

The coast at Lysekil

More coast

Small boats

2009 – 02

Filed under: Fotografi,PAW 2009,Rolleicord V — at 8:53 am

Mads är en vän från Helsingør. Vi känner varandra från en epostlista, LUG (Leica Users’ Group) och bor så pass nära att vi kan träffas. Ibland har jag vägen förbi när jag åker till Odense och ibland bestämmer vi oss för att träffas halvvägs. Varberg blev det.

Mads is a friend from Helsingør. We got to know each other through the LUG (Leica Users’ Group) and live close enough that we can meet. Somethings I pass by when I am on my way to Odense and other times we simply decide to make an effort and meet half-way. Varbarg this time.

Mads i Varberg

Han hade sin Iskra med sig och det är inget man laddar på stående fot (bokstavligen).

He had his Iskra with him and it is nothing you load on the fly.

Mads loading his Iskra

Det var kallt, mycket kallt. Så nära havet blåser det och luftfuktigheten tränger igenom allt.

It was cold, very cold. That close to the sea the wind whips you and the humidity seeps through everything.

Varberg

Mads

Varberg

January 5, 2009

2009

Filed under: Elmar,Fotografi,Leica IIIf,Leica M2,PAW 2008,PAW 2009 — at 10:52 am

Efter en absurd, kafkaliknande, uppgörelse med ett gäng svinbönder i Randers, Danmark, har jag lyckats få arbetsro igen. Jag har flyttat dlridings.net till Oderland i Kungsbacka. Jag har anlitat Oderland i ett par år, lika länge som Danhost i Randers. Skillnaden är som natt och dag där Oderland står helt för sig själv vad gäller kvalitet och service. dlridings.net har alltså flyttats, men det ska inte märkas, hoppas jag. Det var aldrig något att klaga på Danhosts tekniska tjänster, men människorna bakom förstärker den nya bilden omvärlden har fått av Danmark, tyvärr.

Vi håller på med att lämna den mörka årstiden. Jag lämnade USA en gång i tiden av flera skäl, men ett av dem var att jag inte trivdes med de extrema årstiderna: varmt, mycket varmt med hög luftfuktighet på sommaren och kallt, mycket kallt med hög luftfuktighet (som kunde lika gärna frysa till ett sken av is över allt som inte var inomhus) på vintern. Och vad flyttade jag till? Extrema skillnader mellan ljusa och mörka årstider. Kallt blir det här i Sverige också, men här på västkusten blir det aldrig lika kallt som St. Louis eller Chicago.

Men fotografi bygger på ljus. I många år kom jag inte ens igång här uppe i norden. På vintern kunde det vara 1/60 @ 2.8 vid EI 1600 mitt på dagen och på sommaren var det lika extremt åt andra hållet. Men jag är svensk nu. Jag kan leva med det (jag är svensk och försöker övertala mig om att jag kan leve med det, åtminstone).

Jag åker tåg mycket och ofta. Man träffar inte många människor i norden i bästa fall. På vintern, träffar man ännu mindre.

Odense Station

Köpenhamns järnvägsstation har varit en mycket imponerande byggnad … som nu är fullständigt våldtagen av ett innanmäte som närmast kan beskrivas som ett kiosklandskap. Jag försöker vända den sidan ryggen.

Köpenhamn 1

Folk skyndar fram (och aldrig tillbaka), stannar, tittar på tidtabellen och ivägen igen.

Köpenhamn 2

Det finns flera bilder från samma plats, fast vid olika tidpunkter i galleriet. Ett par av de senare som jag tycker om togs lite tidigare på dagen:

Köpenhamn 3

Att döma av det stora hallå som danskarna gör av huvudbonader och icke-danskhet (danskhet är viktig i Danmark; man kan läsa pseudoseriösa artiklar om det i mainstream dagstidningar varje vecka) så skulle man tro att landet översvämmades av personer som saknar danskhet. I själva verket finns det inte många utlänningar i Danmark. Man reagerar lite när man ser några.

Danskhet och ikke

Men det blir ljusare!

Rebecca
.

Men också inte … Ole försvann 30/12.

Olle

Alla togs med mekaniska kameror (Leica M2 eller Leica IIIf).

Galleriet för november och december.

June 30, 2008

FRA-lagen: protestbrev

Filed under: Vardagen — at 2:16 pm

Via Expressen kan du skicka in ett protestbrev till alla ledamöter som röstade för lagen:

Ok. Expressen har stängt ner tjänsten.

Men om du fortfarande vill ha ett lätt sätt att skriva till alla 141 som röstade “ja”, kan du följa den här länken:

Länk till alla ja-sägares epostadress

När du har kommit till sidan kan du antingen klicka på länken varvid ditt epostprogram öppnas och du kan skriva ditt eget brev. Brevet kommer från dig, inte från någon annan som i Expressens fall.

Du kan också höger-klicka på länken och “Save email address as…” och spara alla epostadresserna i din adressbok för att kunna använda senare.

Hoppas det hjälper.

June 28, 2008

FRA:s bakgrund

Filed under: Vardagen — at 9:00 am

Dagens (28/6-2008) New York Times:

— quote —
U.S. and Europe Near Agreement on Private Data

Published: June 28, 2008

WASHINGTON — The United States and the European Union are nearing completion of an agreement allowing law enforcement and security agencies to obtain private information — like credit card transactions, travel histories and Internet browsing habits — about people on the other side of the Atlantic Ocean.

Länken, om man nu kan läsa den utan att logga in.

US och EU nära en överenskommelse

Next Page »

Valid XHTML 1.0 Valid CSS 2